Nord-Irland - Historien om konflikten 1916 - 2016 (Innbundet)

Historien om Irland som britisk koloni begynner i år 1170.  Da var både England og Irland katolske land. Kong Henrik 8 kom i konflikt med Pave Klemens VII, fordi han ville skille seg fra Katarina av Aragon, og gifte seg med Anne Boleyn i 1533.  Henrik 8 ble bannlyst av Paven, og brøt med kirken og ble en del av den protestantiske bevegelsen og etablerte den engelske kirken, den angelikanske kirken. Irene nektet å bryte med Paven, og dermed ble det konflikt mellom irene og engelsmennene, mellom katolikker og protestanter helt frem til vår tid.  De britiske protestantene undertrykket de katolske irene og beholdt Irland som koloni frem til 1921. Da vant irene den såkalte Frigjøringskrigen. Men britene nektet å gi de seks nordligste grevskapene (Ulster) til irene, og dermed ble Nord-Irland værende en britisk provins.  

katolikkene ble dårlig behandlet og var 2.klasses innbyggere i Nord-Irland, og det var stadig konflikter mellom katolikkene og protestantene.  Fra 1969 kjempet IRA en væpnet kamp mot British army og protestantiske paramilitære grupper.  Perioden mellom 1969 til 1998 blir kalt "The Troubles".

Boken er til salgs i alle nettbokhandlere og bokhandlere.   415 s. 

https://www.tanum.no/_nord-irland-oyvind-revheim-9788230014424

Europa - 1968 - 1998 - 30 år med terrorisme (e-bok)

I fire ti-år ble etterkrigs Europa preget av politisk og geopolitisk terrorisme.  Vest-Tyskland, Frankrike, Belgia  og Italia ble rammet av nasjonal terrorisme ut fra venstreekstreme politiske motiver. 

I Nord-Irland kjempet IRA for gjenforening med republikken Irland, fordi britene beholdt NI som britisk provins fra 1921, og ETA kjempet en selvstendighetskamp for Baskerland som ligger nord i Spania og sør i Frankrike.

I Vest-Tyskland ble gruppen «Baader-Meinhof» med Andreas Baader og Ulrike Meinhof som ledere, den første grupperingen som angrep staten ut fra politiske motiver i 1970. De hadde sitt utspring fra «2. juni bevegelsen» som ble dannet i 1967.  Baader-Meinhof var et mediabegrep.  De betegnet seg som Rote Armee Fraktion (RAF) og hadde bånd til Øst-Tyskland. 

I Italia ble De Røde Brigader dannet i 1971.  Det var en marxistisk organisasjon som angrep statlige institusjoner og politiske partier ut fra ideologiske motiver. 

I Frankrike ble den ultra-venstreradikale terrorgruppen, Action Directe dannet i 1979.  Den hadde røtter tilbake til «mai -68».  

For de revolusjonære gruppene hadde ikke individet absolutt egenverdi.  Det eneste betydningsfulle var kollektivet, det abstrakte tankesettet gjennom en ideologi som definerer proletariatet som eneste verdige menneskelige enhet. 

Når sprengstoff ble kombinert med ekstremisme som fikk tilgang til aviser, radio og tv, ble det mulig for små grupper å få mye oppmerksomhet.

I gjennomsnitt ble 0.7 menneske drept hver dag kontinuerlig fra 1968 til 1998 i politisk og geopolitisk terrorisme i Europa.  

E-boken er til salgs i alle nettbokhandler   238 s.

https://www.tanum.no/_europa-1968---1998-oyvind-revheim-9788230020012